Vaša košarica je trenutno prazna.

Napunite baterije

Napunite baterije - Ne propustite popust na madrace još:

Ne propustite popust na madrace još:

[banner_timer]
 

Besplatna dostava na sve narudžbe!

Besplatna dostava na sve narudžbe!

 
 
[banner_timer]
 

10 trendova prehrane u 2016.

Naravno, da će vaša nova godina biti puna iznenađenja. No, Michael Wightman, kulinarski prognostičar s gotovo 40 godina iskustva i predsjednik Baum i Wightman savjetovanja za prehranu, kaže da zna što očekivati ove godine - barem kada je u pitanju hrana. Ovo su hrana i pića koja ćete vjerojatno konzumirati u 2016.

Naravno, da će vaša nova godina biti puna iznenađenja. No, Michael Wightman, kulinarski prognostičar s gotovo 40 godina iskustva i predsjednik Baum i Wightman savjetovanja za prehranu, kaže da zna što očekivati ove godine - barem kada je u pitanju hrana. Ovo su hrana i pića koja ćete vjerojatno konzumirati u 2016.

1. Ljuta pržena piletina

Usprkos trendu zdravije prehrane, izgleda da će dobri, stari sendviči od pržene piletine zauzeti sam vrh 2016. godine – uglavnom zbog potrošačke potražnje, ukoliko pitate Wightmana. Amerikanci su ovisnici o pikantnoj prehrani i to predstavlja ulazna vrata za ljutu piletinu: Ona je poput prženih Buffalo krilaca sa tabasko umakom i maslacem – trenutno je testiraju u KFC-u prema Wightmanu.

 

2. Fermentirane namirnice

Wightman kaže da će šećer ove godine biti „kulinarski vrag.“ Fermentirane namirnice kao što su kiseli kupus i kiseli krastavci su psihološke suprotnosti šećeru i vjerovatno će im zbog toga i porasti popularnost ove godine.  

 

3. Pikantni sladoledi, gelato i smrznuti jogurti

Wightman predviđa da će ukusne smrznute poslastice biti među popularnijima kada se radi o desertima. Isto to vrijedi i za obični jogurt: Veći proizvođači već pomalo naginju ka miješanju voćnih i povrtnih okusa, poput naranče i cimeta, a oni najveći, i najhrabriji, će vjerovatno slične kombinacije donijeti i u hladnjake naših supermarketa, vrlo brzo.

 

4. Sve interesantniji okus humusa

Humus se sve više i više udaljava od svojih srednje-istočnih korijena – uzmimo za primjer humus s okusom mrkve ili humus s okusom začina koji se nalaze u pecivima. Wightman kaže da se ovome kraj ne nazire – što znači da ćemo itekako jesti dosta humusa u 2016. „Neko će smisliti neki novi okus,“ tvrdi on. „Možda humus od čokolade sa maslacem od kikirikija.“ Potražite ga!

 

5. Pizze s neočekivanim prilozima

Nova godina će nam doneti i novu eru pizza, prema Wightmanu, koji predviđa kore od kiselog tijesta i priloge i premaze poput dimljene patke i mango-čilija, a koje ćemo vjerovatno uskoro početi viđati u „polu-brzim“ restoranima koji prave pizze po narudžbi u razno raznim kombinacijama. „Pizza odavno nije talijanska,“ tvrdi Wightman. „Sve što može stati na komad tijesta smatra se ispravnim.“

 

6. Restorani svih mogućih kuhinja

Uslijed rastućeg skepticizma koji okružuje tvornički pripremana jela, ljudi žele videti hranu koju će jesti prije nego što dospije na tanjur. Wightman predviđa da će veći lanci restorana koji posluju po modelu „napravi sam svoj obrok“ doživjeti eksponencijalni rast kako bi njime pokrili kuhinje svih mogućih nacija, od indijske do azijske, ali vjerovatno i veći broj salatnih barova. „Sve se bazira na ideji da je ’sviježe’ bolje, što i jest istina" dodaje Wightman.

 

7. „Bez … “

„Bez glutena“ je tako stvar 2014. , „bez dodatog šećera“  i  „sasvim prirodno“ pripadaju 2015. U 2016. „zdravo-centrična“ krilatica koju ćete verovatno videti svugdje je „bez“ – bez aditiva, hormona, konzervanasa i umjetnih sastojaka. Što to znači? Vaša će prehrana postati stvarno „čista.“

 

8. Kokice od morske trave

Jer su bez glutena i bogate vlaknima (pozdav zdravom lobiju). Kokice su sve popularnija grickalica mnogih zemalja, objašnjava Wightman – ali okus morske trave je dio jednog šireg trenda: Proizvođači hrane se trude da učine sve i svašta kako bi se hrana činila ekstra zdravom.

 

9. Sušeno meso

„Ljudi sve više gravitiraju ka pikantnim grickalicama nego slatkišima,“ objašnjava Wightman. Tu na scenu dolazi „jerky“ (komadići vrlo suhe govedine). Ova grickalica je bogata proteinima i ima vrlo malo šećera, a svoje bonus bodove dobija zahvaljujući prenosivosti i intenzivnom okusu.

 

10. Rumovi, džinovi i viskiji s okusima

Wightman smatra kako je tržište vodke s okusom doseglo svoj vrhunac, ali za one koji su ljubitelji bogatstva okusa – naročito kada je riječ o piću, što može biti sljedeće? Odgovor je - obojena žestoka pića koja će vas oduševiti već prvim gutljajem baš kao i vodka s okusom.